Jaarlijks wordt in Hengelo een mooie serie van 4 wedstrijden georganiseerd in de vorm van de Wooldereslopen. Vrijwel ieder jaar loop ik hier wel een paar keer mee. Dit jaar liep ik voor het eerst sinds een paar jaar weer eens genoeg wedstrijden (dwz. minstens drie) om in aanmerking te komen voor het klassement. Deze heb ik, na enige strijd met Wouter Doesburg op de 15 km gewonnen.

Eerste Woolderesloop (13-01): 52:13

De eerste wedstrijd vond plaats in het tweede weekend van januari onder degelijke, zij het winderige, omstandigheden. Voor mij was dit echt een trainingswedstrijd, die ik in ging met een duidelijke opdracht wat betreft de te realiseren hartslag. Door een niet perfect werkende hartslagmeter (inmiddels vervangen) is dit niet helemaal gelukt, maar kon ik de opdracht om licht progressief te lopen wel redelijk uitvoeren. In het eerste deel van de race was de strijd voornamelijk met Arnold Klieverik, die de wedstrijd iets harder maakte dan ik voor ogen had. Na een kilometer of zes wist ik langzaam bij Arnold weg te lopen en zo de wedstrijd in mijn voordeel te beslissen. Bij het uitkomen van de fietstunneltjes na 10 km kwam Wouter nog aardig dicht in de buurt, maar doordat hij weinig aanstalten maakte om het verschil te overbruggen kon ik ontspannen doorlopen naar een eindtijd van 52:13.

Tweede Woolderesloop (03-02): 51:57

Drie weken later stond ik weer aan de start, dit maal onder aanvankelijk beter lijkende omstandigheden. Hoewel er die dag een prettig zonnetje scheen en het later op de dag erg comfortabel zou worden qua temperatuur, had het ’s nachts nog gevroren en lag het parkoers er (vooral op de schaduw stukken) erg glad bij. Hoewel ik van tevoren redelijk tempo wilde maken, bleek dit door de gladheid al snel onmogelijk. De route deed meer aan als een soort cross dan een weg wedstrijd, en aangezien crossen niet bepaald mijn ding  is, liep ik vanaf een kilometer of vijf al aardig te harken. Na nogal wat snelheid te hebben verloren in het bos, kwam Wouter er op vrijwel exact dezelfde plek als de vorige wedstrijd hard aan zetten. Aangezien ik niet meer zo lekker liep, besloot ik toen om even een stukje te ontspannen, om zo de aanval te kunnen pareren. Dit lukte heel aardig, want ondanks het vrij grote snelheidsverschil waarmee Wouter bij me achterop kwam, kon ik wel eenvoudig aanhaken. In de volgende drie kilometer heb ik verder geen initiatief meer getoond, totdat het bordje van de laatste kilometer in zicht was. Dit is voor mij vaak het moment om nog een aardige eindsprint in te zetten, en ondanks dat we beiden vlak hiervoor bijna onderuit gingen op een glad stuk, kon ik wel eenvoudig naar de winst lopen in 51:57.

Derde Woolderesloop (24-02): 50:39

Bij de derde wedstrijd waren de omstandigheden heel wat beter dan de vorige keren. Dit maal geen kou, noch wind, maar een comfortabele 10+ graden op een dag die meer weg had van de lente dan van de winter. Mijn opdracht voor deze wedstrijd was vrij eenvoudig, namelijk om zo ontspannen mogelijk naar de winst te lopen. Die ontspanning lukte heel aardig, want kort na de start liep ik toch al gauw zo rond de 10e plaats. Blijkbaar hadden nog meer deelnemers de lente in hun bol, want het duurde nog wel even voordat men verstek liet gaan. Na een kilometer liep ik op plek 3, met voor me alleen nog twee mannen van de 10 km. Nu leek het mij wel mooi om daar even een stukje mee samen te lopen, en dus begon ik langzaam op ze in te lopen. Casper Koelma was ambitieus, en zo duurde het tot ruim het drie kilometer punt voordat ik hem kon bijhalen.

Tot zeven kilometer kon ik daarna uitstekend profiteren van Casper en zo zat ik halverwege nog erg fris en (volgens de GPS) op een tijd van 25:45. De tweede helft moest ik het verder alleen doen, want Wouter had een iets mindere dag en was nog niet in de buurt. Onder het genot van een fijn zonnetje lukte het me om in m’n eentje toch een heel aardig tempo te lopen tot een kilometer of 12. Hier kwam ik door op vrijwel precies 41 minuten, en leek het me nog wel mooi om binnen de 51 minuten te finishen. Met twee aardige versnellingen met  twee en een kilometer te gaan, lukte dat inderdaad mooi, en finishte ik in 50:39. Daarmee liep ik de tweede helft precies op het tempo van mijn 15 km PR (49:48) en kon ik terug kijken op een degelijke race, zeker gegeven het feit dat ik zo lang alleen heb gelopen.

Vierde Woolderesloop (17-03): 53:23

Door een verandering in mijn wedstrijdplanning was er opeens een weekend vrij waardoor ik vrij last minute besloot om toch nog een vierde keer mee te doen. Achteraf was dit niet de beste beslissing, aangezien het niet echt lekker liep. Ook er was er weinig tegenstand, waardoor ik ook niet geprikkeld werd. Het eindresultaat was er dan ook naar, want ik finishte in 53:23, dus ruimschoots in de langzaamste tijd tot nu toe. Gelukkig was het nog wel een enigszins functionele marathontraining, waar het uiteindelijk toch wel om draaide.

Na vandaag was in ieder geval het klassement helemaal veilig gesteld en kan ik terug kijken op een mooie serie wedstrijden.